Da li gledate reprize domacih igranih serija?
Da - redovno
Ponekad
Ne
FAVORIT RTS DNEVNIK I DOMAĆE SERIJE, PINKA GRANDOVE EMISIJE
NAŠA TEMA Televizije i emisije koje su se izborile za najviše gledalaca
Nataša Jeremić - “Dnevnik 2”

Piše S. Bijelić

Borba za što boljim rejtingom odavno je postala noćna mora televizijskih autora, čak i onih čije se emisije nalaze u samom vrhu lista gledanosti. Jer, sutra je novi dan i televizijskoj utakmici nema kraja, a tu su još surovi elektronski merači gledanosti, takozvani piplmetri, koji “ni po babu ni po stričevima” beleže ko je određenog dana napravio emisiju za višemilionsko gledalište a ko samo za prijatelje i bližu i dalju rodbinu.
Do sada smo uglavnom objavljivali mesečne liste gledanosti do kojih svakodnevno dolazi AGB Nielsen Media Research, a na kojima se nalazi 15 najgledanijih emisija. Ali, šta je to što ostane ispod crte a sigurno ima vernu publiku? Koja televizija je superiorna u informativnom programu, a koja u muzičkom? Šta su aduti ovdašnjih TV kanala?

DOMAĆE SERIJE
Kada je reč o serijskom programu, prva epizoda Bajićeve “Selo gori a baba se češlja” je, gledajući sve parametre, postigla rekordnu gledanost od kada se sprovodi merenje. Prikazivana je subotom u udarnom terminu na RTS i, iako naredne tri epizode nisu dostigle gledanost prve, “Baba” je u serijskom programu neprikosnovena. Jedino je ona uspela da prosečnu gledanost u svakom minutu prikazivanja (rejting) dogura do 30 odsto, a dva puta i da premaši tu cifru. Čak je sa vodeće pozicije potisnula “Belu lađu” i Milana Gutovića u ulozi Šojića, koji nedeljom drže prikovanim za Prvi program RTS milione gledalaca, sa rejtingom uvek većim od 20 odsto. Od nedavno se u trku uključilo i “Pozorište u kući 3”. Prikazuje se u terminu “Babe” i, premda na dan starta, 14. aprila, zbog “Zvezda Granda” (Pink) nije imalo nikakve šanse da dospe na prvu poziciju, autori serije nemaju razloga da budu nezadovoljni. Novi Rođa je gledan. Prva epizoda je postigla rejting od 17 odsto. Ako se ima u vidu da je u aprilu, sa prvim lepim danima, opala gledanost svih emisija i da magičnih 20 odsto rejtinga obavezno premaše “Zvezde Granda” a ponekad i Dnevnik 2 i domaća serija koja se emituje radnim danima na RTS 1, onda je to postotak za pohvalu. Istovremeno, fenomen velike gledanosti domaćih serija starijeg datuma proizvodnje na Prvom programu RTS, ne jenjava. Sve i da je reč o desetoj reprizi, serije na maternjem jeziku uvek su u samom vrhu lista. Pomenimo “Vruć vetar”, “Policajca s Petlovog brda”, prastare “Kamiondžije”...
Na “ružičastoj” televiziji, najbolje se kotiraju serije “Seljaci” i “Agencija za SIS” (rejting u rasponu od 10 do 16 odsto). “Ljubav, navika, panika” je otišla u zaborav, ali je opravdala svoje postojanje u programskoj šemi Pinka, što važi i za “M(j)ešoviti brak”. Hrvatska sapunica “Obični ljudi” ima vernu publiku, baš kao i latino sapunice “Beštije” i “Valerija”, iako ni izdaleka toliko kao prethodnih godina. Njihov rejting u poslednje vreme nijednom nije prešao deset odsto.

NEUNIŠTIVI

U konkurenciji muzičkih programa Grand produkciji nema premca. “Grand šou”, “Grand parada”, “Grand hitovi”, a naročito “Zvezde Granda”, podižu ukupni rejting “ružičaste” televizije. Valja naglasiti da su “Zvezde Granda”, na dan kada je startovalo dugo iščekivano novo “Pozorište u kući”, odnele ubedljivu prevagu. Rejting “Zvezda” bio je 21,2, a Rođin – 17 odsto. Osim toga, u aprilu su samo “Zvezde” i serija “Bela lađa” uspele da preskoče čuveni prag od 20 odsto prosečne gledanosti u svakom minutu emisije. Ovaj podatak upućuje na zaključak da sve kritike koje su godinama upućivane na adresu “Grand produkcije” ne samo da nisu pokolebale vlasnike “Grand” imperije - Sašu Popovića i Lepu Brenu, nego su učinile da pomislimo kako se borba sa vetrenjačama ponekad odista isplati. To je vidljivo i na svim mesečnim listama gledanosti.

INFORMATIVNE i POLITIČKE EMISIJE
Ubedljivo najgledanija emisija u svim kategorijama i to već godinama je Dnevnik 2 RTS. Vikendom katkad čak dva i po miliona ljudi odgleda barem jedan minut ove emisije Javnog servisa. I njegov rejting je u aprilu opao, ali i dalje je neuporedivo gledaniji od udarnih informativno-političkih emisija Pinka i B92. Primera radi, 16. aprila rejting Dnevnika 2 iznosio je 19,9, Nacionalnog dnevnika TV Pink – 8,6, a Vesti u 18.30 TV B92 – 4,6 odsto. Ovo ne samo da mnogo govori o superiornosti Javnog servisa, nego i o skromnoj gledanosti Vesti B92, televizije u čijoj programskoj koncepciji informativa i političke teme imaju počasno mesto. I nikako ne treba smetnuti s uma da su Vesti u 18.30 na listi od 50 najgledanijih najčešće, radnim danima, prva emisija sa B92.
Od političkih emisija, nametnuo se Sudar sa Simonidom Kažić na Pinku. Startovao je odlično, sa 2.070.000 gledalaca koji su odgledali barem jedan minut ove emisije (rejting 12,9 odsto) i tog 15. marta na listi od 50 najgledanijih ispred “Sudara” našli su se samo aduti RTS i Pinka (preciznije - Dnevnik 2, “Sve za ljubav”, serija “Vruć vetar” i kviz “Slagalica”). Naredne sedmice rejting je iznosio 13,3, poslednje u martu – 9,8, u aprilu je bio 8,4, pa 7,7 odsto... Gledanost, dakle, pada, ali nema dileme da je četvrtkom kada se sudare “Oko” (RTS) i “Sudar”, statistika na strani Simonide Kažić. Međutim, “Oko” Olivere Kovačević uvek ima “zagarantovano” mesto među deset najgledanijih emisija, što je za pohvalu jer se ova emisija emituje svakog radnog dana. Rejting varira. Ne pada ispod šest a ponekad stiže i do 14 odsto.
“Upitnik” (RTS) Olivere Jovićević nalazi u drugoj desetini najgledanijih, ne računajući vanredno izdanje kakvo je, recimo, emitovano 11. marta povodom smrti Slobodana Miloševića, kada je “Upitnik” u oštroj konkurenciji nedeljom dospeo na šestu poziciju sa rejtingom 14,7. Ma kako izgledalo da “Utisak nedelje” (B92) Olje Bećković gledaju svi koji nas okružuju, pri pogledu na liste gledanosti jasno je da je taj utisak pogrešan. Naime, Olja ima vernu publiku i nedeljom je na listi najgledanija emisija sa B92, ali sa rejtingom koji, u proseku, iznosi sedam odsto.

KVIZOVI
U kategoriji kvizova, ubedljivo najgledanija je “Slagalica” (RTS), koja nikada ne izostaje ni sa mesečnih lista gledanosti (rejting vikendom prelazi i za većinu nedostižnih 20 odsto). “Visoki napon” (RTS) i njegov domaćin Dejan Pantelić takođe imaju razloga da budu zadovoljni. Broj gledalaca osciluje iz nedelje u nedelju, baš kao i rejting – prelazi jedanaest i stiže do 13 odsto. Od nedavno se u trku, posle dužeg odsustvovanja sa ekrana, ubacio i Ivan Zeljković sa kvizom “Želite li da postanete milioner”. Kada se 16. aprila pojavio na B92 gledalo ga je taman toliko gledalaca koliko je bilo potrebno da se “Milioner” smesti na deseto mesto dnevne liste i postigne rejting od 8,6 odsto. Među 50 najgledanijih kvizova, doduše na samom začelju kolone veličanstvenih, redovno se nalazi još jedan kviz sa B92 - “Pitanja za šampiona”. Rejting je, u proseku, oko tri odsto.

ZABAVNI TOK ŠOU
Borba za najgledaniji zabavni tok-šou program vodi se između dve voditeljke Pinka - Sanje Marinković i Jelene Bačić-Alimpić, odnosno između “Magazina In” i “Bravo šoua”. I, dok Jelena tu ima blagu prednost (rejting ide od 9 do 12 odsto), Sanja trijumfuje u tandemu sa Milanom Kalinićem čineći da zabavno-plačljivo-nostalgično-patetična emisija “Sve za ljubav” sredom ima konkurente samo u šampionima (Dnevniku 2 i domaćoj seriji koja se emituje na RTS), a zahvaljujući rejtingu koji gotovo uvek prelazi 20 odsto. U bici za gledaoce koja se vodi između emisija u kojima se ocenjuje govorništvo gostiju, “Piramida” (nedeljom, Pink) je nesumnjivo gledanija od “Tornja” (subota, RTS) i to svakog vikenda. Rejting je, recimo, u proteklom periodu varirao od 6 do 11 odsto, dok su se “ocene” koju je zabeležio “Toranj” kretale od 4,4 do 8,6 odsto.
Već iz ovoga može se naslutiti šta su aduti pojedinih televizija za osvajanje naklonosti gledalaca. Uz nabrojane emisije, RTS ubira poene i sa “Beogradskom hronikom”, “Jutarnjim dnevnikom”, “Ključem”, emisijama “48 sati svadba”, “Jedna pesma, jedna želja”, vikendom sa “Žikinom šarenicom”... Sve to čini da Javni servis bude ubedljivo najgledanija televizija na ovim prostorima. Na Pinku su, takođe osim pomenutih emisija, rado gledane “Kursadžije”, “Menjam ženu”, “Gledaj majku biraj ćerku”, “Nemoguća misija”, “Vikendvizija”, a standardno mesto u prvih 50 zauzimaju i “Suknje i kravate”.
Televizija B92 je na ovoj listi, osim sa Vestima u 18.30 i “Utiskom nedelje”, zastupljena i sa fudbalskim prenosima, “Insajderom”, “Poligrafom”...

TV FOKS, AVALA
Foksa ima u tragovima, tu i tamo sa ponekim filmom ili serijom kao što je, recimo, “Crni Gruja”. Avala je u prethodnom periodu mogla da računa na košarkaške i fudbalske, a naročito na teniske mečeve u kojima je junakinja bila naša Jelena Janković. Dakle, na sportske događaje. U istom periodu televiziji Košava pošlo je samo jednom za rukom da dospe na listu od 50 najgledanijih – i to 15. aprila prenosom fudbalske utakmice između Intera i Palerma. Rezultat je bio nerešen. Za razliku od te, u ovoj televizijskoj utakmici u kojoj sude gledaoci, uvek postoje pobednici i poraženi. I gužva ispred šesnaesterca.



SADRŽAJ:



Dragan Bjelogrlić kao Rođa u “Pozorištu u kući”
TAKO BIH ŽIVEO DA SAM OBIČAN ČOVEK, GRAĐEVINAC

NA TI... sa Cvetom Majtanović
OTIĆI NA DUŽE IZ OVE ZEMLjE

MAGNETOSKOP
Raka Marić

ČOVEK KOJI JE DOVEO ROLINGSTOUNSE

Snežana Dakić-Mikić
MIRIŠE NA “PAVLOVIĆEVU” MAST
I NA “BE DELICIOUS”

Najgledanije televizije i emisije
FAVORIT RTS DNEVNIK I DOMAĆE SERIJE,
PINKA GRANDOVE EMISIJE

Poslednja klapa “Agencije za SIS”
OD JESENI - “KAFANICA”

Vanja Bulić
TV ONA: TANjA BOŠKOVIĆ

Završeno snimanje filma “Ljubav i drugi zločini”
IZMEĐU DVA SVETA

Milivoje Petrović pravi karijeru u Japanu
OD “PILOTA” DO OSAKE

Modni biro: 10. Beck's Fashion Selection
ONA JE ELEGANTNA, ROMANTIČNA I SEKSEPILNA

Legende: Dvadeset godina “Simpsonovih”
NIKAD KRAJA HOMEROVIM NEVOLjAMA

Džoni Dep, najglumac Holivuda
I EKSCENTRIČAN I NORMALAN


SVE O TV SERIJAMA