Da li gledate reprize domacih igranih serija?
Da - redovno
Ponekad
Ne
OPSEDNUTE ŠOPINGOM
Svetske zvezde - uz novac idu i slabosti i fetiši
Piše S. Bijelić
Procenjuje se da je između dva i osam procenata Amerikanaca opsednuto kupovinom. Čak postoji i novi lek, pod nazivom "citalopram", koji se prepisuje onima koji ne mogu da se obuzdaju kad idu u kupovinu. Verovatno bi i mnogi iz Holivuda trebalo da uzimaju ovaj lek. I to jaču dozu!


Britni Spirs – cipele, imanje, kreveti

Procenjuje se da pop princeza u banci ima oko 100 miliona funti, a poznato je da odlazi u kupovinu kad je depresivna. "Kad sam tužna, odem i kupim nove cipele. U tom trenutku je to ono što mi je potrebno", priznaje Britni. Njene omiljene marke su Bebe, Armani, Rampage, Gap. Psihoterapeut Sindi Grant objašnjava: "Britni verovatno misli da će kupovinom izlečiti svoj emotivni problem”. U maju 2002. godine kada su joj se roditelji posle 30 godina braka razveli, Britni je krenula u šoping i kupila je krevet koji je koštao čak 20.000 dolara, i imanje majci, koje je koštalo 4,5 miliona dolara.

Viktorija Bekam - 100.000 funti godišnje za garderobu

Ona je priča za sebe kad je reč o trošenju para. Priča se da bivša "spajsica" potroši 100.000 funti godišnje na garderobu, i da je kupovina postala njena glavna zanimacija. "Kad vidim nešto što mi se dopada, kupim to u svim bojama. Onda, kupim i cipele koje će se slagati, a, naravno, uz njih i tašnu. Kad bih mogla, išla bih u kupovinu svaki dan." Samo u prvoj godini braka potrošila je 8,5 miliona funti. Jednom prilikom je pet sati kupovala u najskupljim radnjama u Los Anđelesu.

Kameron Dijas – lude žurke, provodi, hoteli

Kad Kameron krene u grad, vlada opsadno stanje. Bilo da je reč o proslavi njenog rođendana kod "Nobua", ili o žurkama sa Dru Barimur u "Suedu", Kameron sve radi u velikom stilu. Za apartman na plaži Vaikiki nedeljno odvaja 20.000 funti, a kad boravi u hotelu "Lus" u Majamiju za noćenje plaća 4.800 dolara. "Žene su takve. Nikad im nije dosta kupovine", objašnjava jednostavno.

Dženifer Lopes – Guči, Versaće, mnooogo cipela

Guči i Versaće su druga koža ove zvezde. "Najviše volim da kupujem cipele i odeću. Ne znam ni sama koliko imam cipela i garderobe, ali ne mogu da odolim”. Dženifer kaže da su za to krive njene obline. "Ako ste žena, i imate lepe obline, onda imate divan osećaj kada obučete nešto što vam lepo stoji i što ističe vašu figuru i čini vas privlačnom, zar ne?" Priznaje da voli odeću koja joj pomaže da zavede muškarca. "Volim onu odeću koja me čini ženstvenom i koja izluđuje muškarce, posebno seksi donji veš. To je igra u kojoj su žene majstori".

Madona – nekretnine i umetničke kolekcije

Stigla je u Njujork sa 35 dolara u džepu i zarađivala je 2,9 dolara na sat. Sada godišnje zarađuje 43 miliona dolara, a njeno bogatstvo procenjuje se na 315 miliona dolara. Posle Dž. K. Rouling, Madona je druga najbolje plaćena žena u Velikoj Britaniji. Svoj novac je uložila u nekretnine širom sveta i u kolekcije ekstravagantne umetnosti. Ona ima nekoliko dizajnera cipela koji su spremni u pola noći da ispune svaku njenu želju. Umesto da obilazi radnje, Madona kupuje po specijalnim katalozima koje joj dizajneri šalju. Poznato je da je u jednom cugu potrošila 60.000 dolara na garderobu. Kad je reč o dizajnerima, obožava Stelu Makartni i pantalone koje ona kreira.

Gven Stefani – seknd hend i Vivijen Vestvud

Pop zvezda poznata je po tome što obilazi seknd hend radnje u Holivudu i prepravlja garderobu po svojoj meri. "Oduvek sam volela da kupujem i da sama sebi pravim odeću. Kad sam bila mlađa, cunjala bih po jeftinim radnjama i kupovala. Onda bih sve to prepravljala, jer smo kod kuće imali mašinu za šivenje. U moju sobu nije moglo da se uđe od krpica i špenadli." Sada Gven voli da pogleda šta nude hip dizajneri kad je u Velikoj Britaniji. "Kad sam u Londonu radim ono što ljudi od mene kao zvezde očekuju. Sjurim se kod Vivijen Vestvud i nakupujem se. Kupim sve živo jer volim njene stvari koje mi super stoje."

Bjonse – slaba tačka minđuše

Ova pevačica koketira sa uličnom modom, ali voli i kad poprimi imidž dive. Njena majka Tina je njen stilista. Dok Bjonse u salonu neguje lice i kosu, njena mama obilazi Versaće i Guči u potrazi za garderobom. Pevačica kaže da su joj slaba tačka minđuše koje kupuje u ogromnim količinama.

Sara Džesika Parker – maraton na štiklama

Za nju se kaže da je žena koja čvrsto stoji na zemlji, da je obazriva sa novcem, ali, Sara Džesika ima jednu ozbiljnu slabost a to su - cipele. "Imam stvarno mnogo pari cipela, isuviše. Već 16, 17 godina nosim Manola Blahnika. Nisam ponosna na svoju slabost, ali, eto, na cipele trošim određenu sumu. Na štiklama bih mogla da trčim maraton, da vodim kuče u šetnju, da radim bilo šta - što su potpetice više, to bolje." Njena opsednutost cipelama javila se još u detinjstvu, kada je godišnje dobijala samo dva para cipela i najjeftiniju garderobu. "Zbog toga imam taj neki čudan odnos prema novcu", kaže glumica. "Mogu da budem i raskalašna sa novcem, a mogu i da budem cicija. To je zato jer i dalje imam želju da se novac sačuva, a, s druge strane, jako teško radim, i onda pomislim - zašto ne bih mogla da priuštim još jedne Blahnikove sandale?" Procenjuje se da poseduje oko 100 pari obuće, koje koštaju od 100 do 1.000 dolara i koju nosi u svim prilikama, čak iako joj zadaju žuljeve. "Bukvalno sam uništila stopala, ali volim kad žena nosi visoke štikle”.

Kupoholičarke među našim zvezdama

OD VITONA, GUČIJA DO “MAKSIJA”, SAMO NEK JE ŠOPING!

Ali, od svih poznatih žena koje su prethodnih godina govorile za TV novosti, nekoliko njih konkurišu za titulu “naj šopoholičarke” na ovim prostorima. Folk pevačica Jelena Karleuša sebe opisuje kao najpoznatijeg šoping manijaka u regionu, uz napomenu da nije bitna cena već užitak pri kupovini. “Šoping je za mene odavno bolji od seksa... Ponekad... Pošto imam osetljiva stopala, udobna i kvalitetna cipela nikad nije skupa. Uložiti u kvalitetne cipele je modni zakon broj jedan!”, rekla je svojevremeno za naš list. Jelena ozbiljnu konkurenciju ima u Tamari Nikčević, glavnoj i odgovornoj urednici TV Pink Crne Gore, koja je izjavila da se od depresije leči Dolče i Gabanom, ali i: “Šoping me potpuno izbezumljuje od sreće, nemam granicu dokle mogu da idem. Onda kada nisam depresivna mogu da se kontrolišem i da zaobilazim radnje, ali to nije tako često. Najviše para potrošim na tašne i cipele, one su moj fetiš, i imam potpuno infantilne reakcije – poludim od radosti kada u nekom od Vogovih izdanja, a kupujem sva, vidim svoje cipele ili tašnu”.
Priznanje da nije imuna na ovu strast stiglo je i od novinara Duške Jovanić: “Neizlečiva sam šopingoholičarka... Ipak, kada sam u najvećem bedaku, završim u prvoj knjižari”, ali i od voditeljke Dragane Katić, koja se istakla izjavom da za nju ne postoji jači i bolji afrodizijak od šopinga. “Neka je i u “Maksiju”, al` nek je šoping”, rekla je Dragana.
“Megaloman sam u svakom pogledu. Sve volim i uvek mi sve fali. Nemam fetiš, kao samo cipele, samo ovo, samo ono”, rekla je Nataša Stojčević, voditeljka šoua “Plesom do snova” na Pinku, dok je Anabela Basalo, pisac erotske literature, otkrila da depresiju lečim kupovinom: “Nekada sam umela da čim dobijem platu odmah potrošim više od pola. Sa ostatkom sam jedva plaćala kiriju”. Kupovini ne može da odoli ni Bojana Odavić, voditeljka Pinka. Kada na “krpice” potroši više od planiranog, pomisli: “Jednom se živi”, a uz to obično ide: “Obećavam, neću više”. “Ali to važi do sledećih parica u novčaniku”, kaže ona, dok manekenka Jelena Trninić ne krije da je u stanju da poslednje pare da za dobar par cipela. “Kada se ne osećam dobro ili sam u depresiji kupovina me oraspoloži. Dobre cipele ne mogu previše da koštaju. U ormanu imam raznoraznih cipela, ali marka nije obavezno na prvom mestu”. Nije njoj, ali mnogo je ovdašnjih ličnosti, naročito estradnih zvezda, kojima je marka obuće i odeće i te kako važna. Recimo, folk diva Ceca Ražnatović rekla je da kada je u inostranstvu i krene u šoping, obavezno svrati u “Šanel”, “Luj Viton”, “Dior”, “Guči”... “Sve zavisi koja mi se kolekcija tog momenta sviđa, ali u principu od svih kupim po nešto”, pojasnila je. Sandra Perović, novinar i filmski kritičar, bira najbolje od Dragane Ognjenović, a na njenoj listi najvažnijih stvari nalaze se i cipele, krzno... Tri tačke stoje i posle liste omiljenih stvari koje je nabrojala glumica Marija Karan, a na kojoj se uz cipele i sandale, nalaze i nakit, pa donje rublje, a slično je i sa pop pevačicom Romanom Panić: “Kao i većina žena ulažem u garderobu i volim da kupujem. Sada bi mi dobrodošle neke cipele, torba, kaiš, sad ovo, sad ono...”
Pinkovo zaštitno lice, Sanja Marinković, na vrh liste prioriteta stavlja dobre farmerke: “Kad god da otputujem obavezno kupim farmerke i to bez probanja”. Pevačica Nataša Bekvalac kupuje parfeme i haljine, dramski pisac Biljana Srbljanović – cipele. “Volim cipele, možda malo opsesivno, pa moja mama kad dođe kod mene stalno kaže: `Dete, koliko pari nogu imaš?`”, rekla je Biljana za TV novosti. Glumica Mina Lazarević tvrdi da je “pacijent” za sve klasične ženske stvari, ali... “Postoje one na koje specijalno odlepljujem. Imam 15 parfema i teško ću odoleti šesnaestom. To mi je fetiš”.
Od “ludih” i nezaboravnih šopinga “operisana” je glumica Milica Zarić, koja tvrdi da nije kupoholičarka: “Idem u šoping samo kada mi je nešto potrebno i ne lečim nijednu boljku kupovinom. Uopšte nisam dobar kupac”. Među teške slučajeve ne spada ni pevačica Ivana Jordan, budući da garderobu bira isključivo po tome da li joj se sviđa i nije joj važno da li je kreator poznat i da li je firmirana. Interesantno je to da i uvek nasmejana Rada Đurić, zaštitno lice Beogradske hronike na RTS, katkad nerazumno troši novac: “Apsolutni sam rekorder u trošenju para na gluposti. Toliko nemam odnos prema novcu da je to strašno”, rekla je Rada, ali i pojasnila da joj se “ispadi” najčešće događaju u kafani, kada je dobro raspoložena, posle čega sledi utešno “misliću o tome sutra” u stilu Skarlet O` Hare. Ova izjava je valjda jedina dodirna tačka između nje i političara Aleksandra Vulina, koji tvrdi: “Samo u kafani trošim brzo, neodmereno i bez kajanja. U kafanama od Siudad Meksika i Havane, od Radžastana i Singapura, preko `Brodarca` i `Dva galeba`”.
Kada je reč o muškarcima fotograf i reditelj spotova Dejan Milićević ističe da su njegov fetiš u garderobi cipele, naočare i satovi, te da čim nešto izgustira to poklanja prijateljima.
Reklo bi se da su muškarci manje zahtevni, ali oni koji mogu i umeju svoja depresivna stanja izazvana prezaposlenošću, ulaskom u srednje godine i koječime, “leče” mnogo skupljim igračkama – spejs mobilnim telefonima, vrlo vrrrrlo skupim časovnicima, članstvima u prestižnim klubovima, prekookeanskim putovanjima, “zverima” na četiri točka...


SADRŽAJ



Na ti sa... Bojanom Ordinačev
ZA SVE U ŽIVOTU IMAM PETLjU

Usnija Redžepova
MOJIH PET VELIKIH LjUBAVI

Branka Nevistić, voditeljka “Piramide”, na Atlas TV
CRNOGORSKA SFINGA

Hirovi svetskih i naših zvezda
OPSEDNUTE ŠOPINGOM

Šesta nedelja u kući “Velikog Brata”
STIGLA NOVA EKIPA

Intervju sa glumicom Ivanom Popović
MOGLA BIH DA ŽIVIM SAMO OD LjUBAVI

Mirjana Bobić-Mojsilović
LOŠE VESTI

RTS snima seriju “Moj rođak sa sela”
U GLAVNOJ ULOZI – SRBIJA

Predstavljamo kandidate za “Evropsko lice”
KRISTINA RADENKOVIĆ I MILO LEKIĆ

Šou program “Plesom do snova” u svetu
I MARADONA JE BIO ZVEZDA

Modni biro: Dragana Ognjenović na Beck's Fashion Week-u
JEDNOSTAVNO, LEŽERNO, ŽENSTVENO

SVE O TV SERIJAMA