Da li gledate reprize domacih igranih serija?
Da - redovno
Ponekad
Ne
Broj 2243
aktuelno izdanje
Slobodan sam kao ptica
Robert Kurbaša, glavni glumac u serijama “Ne daj se Nina”, “Urota” i “Obični ljudi”
Robert Kurbaša

Piše B. Jovanović
Ne morate biti pasionirani TV gledalac da bi vam ime Roberta Kurbaše nešto značilo. Čak iako ste od onih koji samo u prolazu bace pogled na `magičnu kutiju`, sigurno ste primetili ovog markantnog splitskog glumca koji igra čak u tri serije. U premijernom izvođenju, to su `Ne daj se Nina` (TV Foks) i `Urota` (TV Pink), kao i u repriznom izdanju serije `Obični ljudi` (TV Pink). Pre ovih uloga, Kurbaša (30) se predstavio rolom u seriji `Ljubav u zaleđu`. Skor je - tri sapunice i jedan politički triler (`Urota`), a Kurbaši su nesebično dodeljivane uloge zavodnika.

- Igrao bih ja Ričarda Trećeg, ali, eto, dopadaju mi se uloge zavodnika! U pozorištu je drugačije, igram sve – od retardiranog dečaka do šepavog puba u Glembajevima. Verovatno sam `na prvu loptu` zavodnik, pa mi zato daju takve uloge - kaže nam Kurbaša, dodajući da bi voleo da se oproba i na filmu, ali je hrvatska produkcija skromna, pa se ne snima baš puno.
Kurbaša je u Beograd došao prošlog vikenda sa kolegama iz serije `Ne daj se Nina` i tako postao `žrtva` stampeda obožavalaca, o čemu smo pisali u prošlom broju. Međutim, nije mu ni najmanje zasmetalo.
- Bilo je iznenađujuće, pravi stampedo, ali sve sam doživeo kao kompliment celoj seriji i ekipi. Jer, da serija nije dobra, niko ne bi tako reagovao.
Iako je glumačku karijeru započeo u pozorištu, Robert zbog obaveza oko snimanja danas stiže da odigra samo dve predstave mesečno u Hrvatskom narodnom kazalištu. - Osim snimanja `Ne daj se Nina` ništa više ne mogu da stignem, radimo svakog radnog dana, ponekad i subotom, od šest ujutro do sedam uveče. Kada dođem kući, mrtav umoran padnem u krevet - kaže naš sagovornik.
Ali onda sledi vikend...
- Za vikend ne znam više šta bih želeo, ne znam gde mi je glava a gde rep, nikako da se `skockam`. Malo patim što nemam privatan život, non-stop sam na setu. Ali, takav je tempo i ugovor koji smo sklopili, jer je ovo veoma kvalitetan projekat.
Iako je tek drugi put u Beogradu (obećao je da će doći ponovo) Kurbaša je ovih dana popularniji ovde nego u Zagrebu. Kaže da ga tamo najviše pamte po ulozi Dujeta u seriji `Ljubav u zaleđu`, a pošto je dotični imao dugu loknastu kosu, sada ga (kratko ošišanog) ne prepoznaju. S obzirom na to da će `Urota` i `Ne daj se Nina` tek početi sa emitovanjem u Hrvatskoj – slava tek sledi.
Zbog uloge u `Običnim ljudima` odrekao se svojih dugih lokni, a svojevremeno se skinuo nag u gostujućoj predstavi u Albaniji (i odmah sutradan izašao na naslovnim stranama vodećih albanskih novina). Pitamo ga na šta je sve spreman zbog neke uloge?
- Ako plate, radiću svašta! Jedan od ozbiljnih pristupa ulozi je i skidanje, naravno ako je dramaturški opravdano.
Inače, Kurbaša voli da putuje, a svake godine odlazi na mesec dana u Indiju, najčešće u Nepal (savetuje oprez pri izboru termina za put - obavezno izbeći period monsuna). Najviše vremena provede u putovanju kroz ovu zemlju, koja ga zanima turistički, ali i zbog duhovnosti. Uglavnom ga i privlače zemlje `trećeg sveta` - `što istočnije to bolje`, kaže nam.
Ovaj filmski zavodnik voli dobru muziku, a opušta se uz džez i `Pink flojd`, koji su po njegovom mišljenju `vrh glazbe`. U Zagrebu živi sam, te rado kuva i pere sudove, što baš i nije tipično muška osobina. Kaže da se bavi eksperimentalno kuhinjom, specijalizovao se za testenine, a više voli da jede u društvu nego sam. Zvuči kao idealan partner za život u dvoje, pa se nameće pitanje da li ima devojku.
- Slobodan sam kao ptica, otvoren za raznorazne varijante upoznavanja, mlad i zdrav (smeh) - odgovara nam Kurbaša uz šarm koji se imperativno `vezuje` za njegov horoskopiski znak - vagu. Pa, devojke - čule ste!

Fudbal, književnost

Robert Kurbaša je rođen u Žrnovnici, blizu Splita. Kao mlađi trenirao je fudbal, ali je oduvek bio ljubitelj pisane reči - često je u školi učestvovao u recitatorskim takmičenjima. Po završetku srednje škole nije bio siguran da će uspeti da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu, pa je uz prijemni na ovom fakultetu polagao i na Saobraćajnom, na koji je, takođe, primljen. Ipak ističe da obožava glumu i da još nijednom nije zažalio što se opredelio za glumački poziv. Žal za primorskim načinom života uspeva da nadoknadi ispunjenošću poslom, a trudi se i da što češće posećuje roditelje, braću i prijatelje.


Broj 2243

Katarina Radivojević
LjUBAV KAO NOVOGODIŠNjA ŽELjA

Na ti sa... Branislavom Lečićem
NOVOGODIŠNjI TANGO SA MIŠEL FAJFER

Tijana Dapčević i Vojo Kaluđerović
SPREMNI ZA POBEDU!

Magnetoskop
Aleksandar Josipović

“BRAVO, SRBINE” U “MULEN RUŽU”

Robert Kurbaša
SLOBODAN SAM KAO PTICA

Predstavljamo kandidate za “Evropsko lice”
IGOR KARADAREVIĆ I MARIJA ĐURIĆ

Izabrani Mis i Mister lapsus za 2007.
NATAŠA STOJČEVIĆ I DEJAN PANTELIĆ

Aneta Kovačić
voditeljka Dnevnika na RTS

NEMA VIŠE PRAVIH MUŠKARACA

Mirjana Bobić-Mojsilović
O ZMIJAMA I GUŠTERIMA

Protekla tri meseca u kući Velikog Brata
POVRATAK OTPISANIH

Završen Radijski festival 2007.
TRI POBEDNIKA I DVE MUZIKE

Sara Vejn Kolis u seriji `Bekstvo iz zatvora`
HAVAJKA NA TRAPEZU

Modni biro: Šeširi, beretke, šubare, rukavice...
ZIMSKA IDILA U KOŽI I KRZNU

Završeno snimanje filma `Seks i grad`
A NA KRAJU – SAMANTIN 50. ROĐENDAN

SVE O TV SERIJAMA