Da li gledate reprize domacih igranih serija?
Da - redovno
Ponekad
Ne
Ajnštajn na čelu demonstracija
TV novosti na snimanju filma “Albert Ajnštajn”, slavne rediteljke Lilijane Kavani
Vićenco Amato

Piše: Vladimir Đurđić
Potpuni je mir, a onda se čuje muški glas koji na italijanskom izgovara „atencione“ (pažnja). Svi stoje kao ukopani nekoliko sekundi, a zatim rediteljka Lilijana Kavani, dok pažljivo gleda u monitor, izgovara „đirjamo“ (snimamo), odmah potom i „acione“, i isred Skupštine grada Beograda počinju demonstracije koje predvodi čuveni naučnik Albert Ajnštajn.
Ovako je izgledao početak pretposlednjeg radnog dana za ekipu filma “Albert Ajnštajn”, koji se u produkciji italijanske nacionalne televizije RAI i domaće kuće „Film 87” prethodnih nedelja snimao u našoj zemlji.
Dok u pozadini kamera prolaze automobili i gradski prevoz, stotinak statista, obučeni u kostime iz 50-ih godina prošlog veka, uzvikuju da su protiv rata, s parolama u rukama, na kojima piše da im ne trebaju atomske bombe. Zatim se glasno čuje „stop”, i „idemo ponovo”, a statisti se, s nevoljnim izrazom lica, po ko zna koji put toga dana vraćaju na početne pozicije. Mnogi gunđaju, neki se smeju, treći komentarišu kako je „baka što režira film veoma stroga”. I dok se svi ne vrate na mesto odakle bi trebalo da krenu, italijanski glumac Vinćenco Amato, koji igra Ajnštajna, koristi pauzu da bi poslao nekoliko SMS poruka.
Kadar u kojem slavni naučnik predvodi grupu studenata iz Prinstona ponavlja se u nedogled, sve dok Lilijana Kavani ne kaže da je konačno dobro odrađeno.
Ipak, iako nisu delovali previše napeto, rediteljka, glumci i ostali članovi ekipe iz Italije ne daju izjave. Tek poneki osmeh i molba da im ne zamerimo zbog toga, jer su poslednjih dana u velikoj stisci sa vremenom.
S druge strane, naši statisti su i tokom pauze za obrok bili izuzteno raspoloženi za priču.
- Dobro je što ovi Italijani ne vole mnogo da rade, inače bismo izginuli na snimanju.
Drugi mladić, pak, dodaje da se snimalo samo osam sati dnevno, što nije tako mnogo. Kao razlog navodi to što italijanski filmski radnici imaju moćne sindikate koji štite njihova prava.
Jedna mlada dama, s frizurom a la Merilin Monro, kaže da je Vinćenco Amato baš sladak i da je, kada mu stave brkove i našušure kosu, „pljunuti“ Ajnštajn.
Čuvena rediteljka Lilijana Kavani deluje veoma smireno, a sa glumcima (bar na setu) ne priča mnogo. Autorka koja je snimila kultne filmove “Noćni portir”, “Koža” i “Riplijeva igra” i radila s velikim imenima svetske kinematografije, poput Berta Lankestera, Džona Malkoviča i Mikija Rurka, deluje autoritativno i bez njenog znanja ništa ne može da se dogodi.
Deo snimanja filma u Srbiji počeo je pre mesec dana, a radilo se u Beogradu, Pančevu i Inđiji.
Tako je naš glavni grad „glumio” malo Berlin, malo Cirih, a na kraju je bio i Prniston, gde je Ajnštajn proveo poslednje godine života. Inače, Beograd kao da je bio pretplaćen da na snimanju bude poprište demonstracija. Samo nekoliko dana pre scene koje se odigrava u Prinstonu, kod Skupštine Srbije snimljeni su kadrovi masovnih protesta u Berlinu 1918. godine.
Osim Amata, u Srbiji je tokom snimanja boravila i popularna italijanska glumica Maja Sansa, koja tumači Milevu Ajnštajn. Pošto je završila sa obavezama, napustila je našu zemlju nekoliko dana pre ostatka ekipe.
U ovom projektu igraju i naši glumci, Zinaida Dedakin, Slobodan Ćustić, Alek Rodić i Nenad Ćirić. Kako smo čuli, svi su se odlično uklopili u ritam rada i rediteljka je bila izuzetno zadovoljna njihovim učinkom. Tri naša glumca tumače agente Ef-Bi-Aja koji prate Ajnštajna, a Zinaida Dedakin igra konobaricu u kafeu u Prinstonu u koji je naučnik često dolazio. Naša glumica se toliko dobro snašla u ovoj ulozi da je, kako smo saznali, Kavanijeva u šali pitala da li je možda sa Vinćencom u tajnoj vezi.
Sledi snimanje dela filma u Italiji, pa postprodukcija, a premijera “Alberta Ajnštajna” zakazana je na italijanskoj nacionalnoj TV u proleće naredne godine.

Svidela mu se sarma

Italijanski glumac Vinćenco Amato u kratkoj izjavi za naš list rekao je da će se dugo sećati boravka u Srbiji.
- Bilo je izuzetno naporno. Radili smo svakodnevno, ali sam uživao tokom ovih mesec dana provedenih u Beogradu. Mnogo mi se sviđa vaša hrana. Naročito mi se dopala sarma, kao i vaše crno vino, koje je odlično.





“TV NOVOSTI”  U NOVOM BROJU:


Emina Jahović ekskluzivno iz Istanbula za TV novosti
ŽAO MI JE ŠTO MI SRCE NIJE POBEDILO RAZUM


Irina Radović
SLATKA NAVIKA - DORUČAK U KREVETU


Slavko Beleslin
NE VRAĆAM SE STARIM LjUBAVIMA


Magnetoskop
Ivan Klemenc
DOBRA DUŠA MORA DVAPUT DA ŽIVI


TV novosti predstavljaju kandidate za “Evropsko lice”
IVA BURAZOR I BRANISLAV KATIĆ


Recepti Snežane Dakić
KAKO ŽIVETI U TRENDU


TV novosti na snimanju filma o Ajnštajnu
NAUČNIK NA ČELU DEMONSTRACIJA