Da li gledate reprize domacih igranih serija?
Da - redovno
Ponekad
Ne
PRODAJEM INTIMU ZA SPEKTAKL!
TEMA BROJA - TV i društveni fenomen “Velikog Brata”
Piše R. Radosavljević

Posle pet godina emitovanja u 23 zemlje širom sveta – Holandiji (gde je nastala inicijalna verzija), Velikoj Britaniji, SAD, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Poljskoj, Latinskoj i Južnoj Americi, Švedskoj, Australiji... rijaliti šou “Veliki Brat” za vrlo kratko vreme “zarazio” je i našu javnost i medije, a Televiziji B92, na kojoj se emituje, značajno podigao gledanost.
Spektakl “televizije stvarnosti”, koji se brzinom epidemije širi po planeti, iako “upakovan” u zabavu ipak afirmiše jednu drugačiju kulturu i život koji se odvija pred kamerama, podelio je i javnost. Za neke, on je uzbudljiva emisija koja uživa veliku popularnost, a za druge, on je metafora “za globalni voajerizam i nadzor” koja otvara nekoliko vrlo značajnih segmenata, kao što su granica između privatnog i javnog, pravljenje i trošenje idola, simulacija života i slobode, pristanak na nadzor, novac kao motiv...
Šta, u sociološkom, kulturološkom i psihološkom smislu zapravo znači kada nekoliko ljudi pred milionskim gledalištem živi zajedno, izolovano od stvarnog života, i nadmeće se za novčanu nagradu od 100 hiljada evra, pokušali smo da saznamo od naših poznatih stručnjaka koji se bave ovim fenomenima.
Dalje...

PEVAM SVE, OD SILVANE DO NIRVANE
Petra Cvijić, voditeljka vesti RTS
Petra Cvijić

Piše S. Bijelić

Lepo lice nacionalne televizije, 28-godišnja Petra Cvijić, na ekranu deluje preozbiljno, a zapravo je sušta suprotnost tome. Nije ni čudno, ona je Užičanka. Prva iskustva stekla je na televiziji u rodnom gradu, potom ih brusila na TV Novi Sad, da bi već tri godine (uz plavokosu Dušicu Spasić) bila zaštitno lice dnevnog informativnog programa RTS.
Talentovana je za sport i muzikalna, voli da slika, ume da svira klavijature i gitaru, ima set frula koje kupuje na putovanjima, a zahvaljujući baki želi da nauči da svira gusle. Učesnici brojnih foruma na internetu beleže da su zbog nje počeli da prate prepodnevne vesti. Nazivaju je “ognjem”, “vatrom”, “srpskom ikonom”, a mnogi lobiraju da Aleksandar Tijanić prebaci Dušicu i Petru u večernji Dnevnik.
Dalje...

ŽENAMA JE NEKADA POŽELjNO REĆI ISTINU
Na Ti... sa Darkom Panovićem, jednim od zaštitnih lica TV Pink
Darko Panović

Piše S. Bijelić

Gledate li novi jutarnji program na Pinku? Gotivan mi je ovaj Panović - jedan je od svežih komentara koji se može pronaći na internetu. Napisao ga je muškarac. Pohvala je upućena na račun Darka Panovića, jednog od zaštitnih lica Infotopa a odnedavno i jutarnjeg programa “Dobar komšija”.
Darko je u Pinku gotovo od njegovog osnivanja. Najpre je radio na radiju, potom prešao na TV. Bavio se i pisanim novinarstvom, intervjuisao sportiste, radio muzičke emisije, a najduže ga gledamo u informativnom programu. Ipak, svojevremeno je baš za TV novosti o sebi rekao da poseduje šarm i stil kojim bi uspeo da vodi emisiju tipa “Igre bez granica”, a obradovao bi se i radu na putopisima.
Dalje...

DESET PESAMA, DESET STILOVA
Ognjen Amidžić o novom albumu “Flamingosa”
Ognjen Amidžić

Piše J. Jovanović

Ognjen Amidžić i Marinko Madžgalj, zajedno poznati kao “Flamingosi”, posle hitova sa prvog albuma, od kojih je svakako najupečatljiviji bio “Ludi letnji ples” (nesuđeni pobednik “Eurosonga”), ponudiće publici deset novih pesama. Poslovi se finiširaju, sviraju mahom magistri muzike, a Ognjen tvri da ćemo “Flamingose” ovoga puta videti u sasvim drugačijem izdanju.
Dalje...

BILE SU STVARNE, ANONIMNE, SLAVNE I FATALNE
Ko su žene kojima su domaći pesnici i muzičari posvetili pesme
Toma Zdravković

Piše S. Bijelić

Ne bih svakoj pesme pisao da sam znao da postojiš Olivera. Ove reči je, pre dve decenije, naš proslavljeni kantautor posvetio svojoj ženi. Pop pevač Sergej Ćetković, koji upravo doživljava najzvezdanije trenutke u karijeri, zabeležio je “U tebi sve mirno spava, sa tobom je sve i san i java, ja borim se da tako ostane, Kristina”. Stihove je posvetio supruzi. Dejan Cukić je životnoj pratilji Milici posvetio pesmu “Mokre ulice” (“Ja stojim ovde visok do tavanice i moja ljubav za te nema granice, jer ja te volim Milice”). Njih trojica spadaju u malobrojnu skupinu autora koji su u stihovima direktno imenovali svoje lepše polovine i priznali da ih vole.
U većini su, nažalost, pesnici i muzičari koje je inspirisala nesrećna, neuzvraćena, nemoguća ili ljubav ograničenog roka. Neke od tih rima sa ukusom tuge su antologijske.
Dalje...

SVE REĐE SE GLEDAMO U OČI I LjUBIMO
Zorica Tomić, kulturolog
Zorica Tomić

Piše R. Radosavljević

Našoj čitalačkoj publici nedavno je predstavljena nova knjiga Zorice Tomić, “Poljubac u doba kuliranja”, koja predstavlja svojevrsno kulturološko, sociološko i filozofsko istraživanje ljubljenja. Promocija knjige kojoj je, između ostalih, prisustvovao i predsednik Boris Tadić, i koja nas je bar na trenutak vratila u romantično vreme tanga (videli smo i kako se Tadić snalazi na podijumu) bila je, takođe, “ilustracija” za knjigu i afirmacija nekih drugačijih vrednosti.
Polazeći od iscrpne analize istorije poljupca – od njegove pojave do današnjih dana, mitologije i fenomena koje je imao i ima u različitim društvima i kulturama, Zorica Tomić svakako je htela i da nas podseti zbog čega je poljubac “susret najlepši na svetu” i zašto je važno da opstane kao jedna od najvažnijih vrednosti ljudske civilizacije. Pored istraživanja koliko se mladi u Srbiji danas ljube, na nešto više od dve stotine strana čitaoci se mogu upoznati sa svim oblicima i finesama poljupca – od naivnog, dečjeg, stidljivog, erotskog, “francuskog”, do onog sa i bez brkova...
Dalje...

LATINO PLANETA
Piše M. Adžić

* Barbara uz Kolungu: Producentkinja Karla Estrada priprema novu kostimiranu seriju. Pošto je napomenula da će glavne uloge tumačiti “vrlo popularni glumci koji trenutno grade filmsku karijeru”, većina novinara kladi se na Barbaru Mori i Fernanda Kolungu

* Izbor pao na Anheliku: Producent Nikardo Dijas doneo je odluku: Anhelika Rivera (znana nam iz serije “Marijana”) i Eduardo Janes igraće glavne uloge u meksičkoj verziji “Kafe sa mirisom žene
Dalje...


SADRŽAJ:

TEMA BROJA
TV i društveni fenomen “Velikog Brata”
PRODAJEM INTIMU ZA SPEKTAKL!

Nenad Cekić, predsednik RRA
PIRATE ĆEMO UGASITI DO SREDINE DECEMBRA

NA TI... sa Darkom Panovićem
ŽENAMA JE NEKADA POŽELjNO REĆI ISTINU

MAGNETOSKOP
Zorica Tomić
PIŠEMO SMS I SVE MANjE SE LjUBIMO

Mirjana Bobić-Mojsilović
RADIKALNO DEMOKRATSKI

Ognjen Amidžić o novom albumu “Flamingosa”
DESET PESAMA, DESET STILOVA

Grupa “Zana” 25 godina na sceni
KAO NEKAD

Modni biro: Film “Đavo nosi Pradu”, modni hepening
DEFILE KRPICA OD MILION DOLARA

Legende: Đina Lolobriđida, prva seks ikona posleratne Evrope
JA SAM RAZMAŽENA DIVA KOJU JE TEŠKO VOLETI

Ko su žene kojima su domaći pesnici i muzičari posvetili pesme
LjUBAV I ČEŽNjA OD KRVI I MESA

Ešton Kučer, zvezda filma “Čuvar”
ZALjUBLjENI I U BRAKU

Anai iz serije “Buntovnici”
SVI TRAGAMO ZA NEŽNOŠĆU

SVE O TV NOVELAMA