Da li gledate reprize domacih igranih serija?
Da - redovno
Ponekad
Ne
BOGOVI SU NEKAD PADALI NA FEST
Beogradski međunarodni filmski festival - Fest
FEST 1973.

Piše V. Čikeš

Fest je nekada doista bio čudo. Poput televizora neku deceniju ranije, kada je narod žurio kući da u društvu komšija gleda u tu čudesnu kutiju. Slika, crno-bela, naravno, obično pomalo neoštra, ton je brujao, a heklani milje diskretno ukrašavao gornji deo slike. Ali, to nikome nije smetalo. Baš kao i što tih prvih Festovih godina nikome kao da nije smetalo da nekoliko sati stoji uza zid ili sedi na podu Doma sindikata i "Kozare", gutajući očima najnovija svetska celuloidna čuda.
Festival najboljih filmova sveta, popularni Fest, ili festival festivala, nastao je spontano, na talasu uspeha "Politikine" revije repriznih filmova, održane 1970. godine u dvorani Kulturnog centra u Beogradu. Iako su u pitanju bili filmovi koji su te godine već prošli kroz bioskope, narod je toliko navalio na pomenutu reviju da su već prvog dana pod pritiskom radoznalih gledalaca popucala stakla na biletarnici. Shvativši da ima "izgladnelu" publiku, kojoj pored hleba nedostaje igara, potpredsednik grada Milan Vukos je organizatoru revije Milutinu Čoliću, novinaru "Politike", odmah ponudio da napravi pravi festival - ne pitajući šta košta!
Dalje...

NAJLEPŠE ĆUTIM SA ŽIKOM
Na Ti... sa Jelenom Galonić iz grupe “Zana”
Jelena Galonić

Piše S. Bijelić

Posle završene Muzičke gimnazije (klavir i solo pevanje), Jelena Galonić je radila kao studijski muzičar. Pevala je prateće vokale na albumima mnogih koji danas slove za muzičke veličine, da bi se najzad skrasila u "Zani", gde peva, piše tekstove... Grupa je u međuvremenu postala insitutucija iza koje stoje ona i Žika. Zajedno su vlasnici modernog muzičkog studija, skockanog po njihovim zamislima, a nedavno su promovisali i najnoviji album "Kao nekad".
Jelena se odavno dokazala kao tekstopisac i autor je mnogih stihova koji su bili presudni za karijere njenih kolega. Pre dvadesetak dana privela je kraju pesme koje je radila za Bojana Bjelića, momka koji iz popa prelazi u narodnjake. Trenutno piše pesme za tri osobe, ali zbog sujeverja ne voli da priča o nečemu što nije završeno. Ipak, otkriva da je reč o jednoj devojci i dvojici momaka iz Makedonije.
Od stana u centru grada stvorila je oazu koju neprestano licka. Ima kućnog ljubimca, francusku pudlu Doru, voli kada je sama, ali i prijatelje, knjige, sebe, muziku. Najluđa stvar koju je ikada uradila jeste vožnja motorom i to iskustvo više ne bi ponovila. Nastoji da je voljeni čovek ne vidi sa papilotnama i maskom na licu. Tu privilegiju imaju samo frizeri i kozmetičari. Ali, zarozanu od suza su je viđali i prijatelji i dečko. Za TV novosti otkriva da ne voli da pozira pred fotoobjektivom, naročito ne nasmejana, a mrsko joj je i da sebe gleda na televiziji.
Dalje...

MOJ POSLEDNjI INTERVJU
Ekskluzivno: Nikola Kojo, glumac
Nikola Kojo

Piše B. Jovanović

Iako kaže da je slučajno postao glumac, jer je trebalo da postane muzičar, u poslednjih dvadesetak godina gotovo da nema filma u kojem Nikola Kojo nije igrao. Debitovao je kao jedanaestogodišnjak, ulogom Ivana u filmu Milana Jelića “Rad na određeno vreme”, koja ga je pratila i kroz nastavke ovog ostvarenja i za koju je dobio svoju prvu glumačku nagradu na Filmskom festivalu u Nišu. Odmah potom usledile su zapažene uloge u filmu “Igmanski marš”, Zdravka Šotre, kao i u nastavcima “Žikine dinastije”, Zorana Čalića, pa u serijama “Sivi dom” i “Zaboravljeni”, Darka Bajića. Ovih dana mogli smo ga videti u repriznom emitovanju serijala “Bolji život”, u kojem je tumačio Zagrepčanina, a uloga koja mu je za sva vremena utisnula pečat mačo mena je, svakako, uloga Nikole u filmu “Mi nismo anđeli”.
Nabrojaćemo samo još neka od značajnih ostvarenja koja nisu prošla bez Koje: “Lepa sela lepo gore”, “Do koske”, “Kupi mi Eliota”, “Rane”, “Nebeska udica”, “Nož”, “Točkovi”, “Mehanizam”, serija “Crni Gruja”, “Život je čudo”, nastavak filma “Mi nismo anđeli”, “Ivkova slava”... Uspešnu pozorišnu karijeru (nastupao je na sceni “Ateljea 212”, “Zvezdara teatra”, “SKC”-a) prekinuo je pre jedanaest godina, a poslednji put igrao je u predstavi “Moja draga”. Do pre deset godina, uz Dragana Bjelogrlića, bio je suvlasnik producentske kuće “Kobra”, a sada ima svoju producentsku kuću “K12”.
Pre nekoliko dana završio je snimanje filma “Četvrti čovek”, Dejana Zečevića, a u našim bioskopima trenutno se prikazuje njegov najnoviji film “Crni Gruja i kamen mudrosti”, Marka Marinkovića.
Tokom dvadesetsedmogodišnjeg glumačkog staža, Nikola Kojo sve vreme živi potpuno atipično za pojmove naših poznatih ličnosti – ne eksponira se u javnosti, ne pojavljuje se na okupljanjima srpskog tzv. “džet seta”, gotovo nikada ne daje intervjue (objavljeno ih je manje od deset), a, ipak, svojim radom i neospornim talentom uspeva da svaki put iznova i iznova skrene pažnju na sebe.
Dalje...

EMOCIJA SE LAKO ČITA, BEZ OBZIRA NA JEZIK
Nataša Ninković i Nebojša Glogovac, glavni junaci u filmu "Klopka"
N. Ninković i N. Glogovac

Piše R. Radosavljević

Novi film reditelja Srdana Golubovića, "Klopka", na upravo završenom festivalu u Berlinu dobio je visoko priznanje – kritičari uglednog časopisa "Holywood reporter" izdvojili su ga među deset najboljih ostvarenja koja su ove godine stigla na Berlinale i okarakterisali ga kao savremenu grčku tragediju. Film u kojem je okupljena reprezentativna glumačka ekipa, od Predraga Mikija Manojlovića, Anice Dobre, Nataše Ninković i Nebojše Glogovca u glavnim ulogama, do Vuka Kostića i Marka Đurđevića, 23. februara svečano će otvoriti ovogodišnji Fest.
Dalje...

I ŽENSKI SIMBOL I VRELA FANTAZIJA
Prvih sto godina brushaltera, najintimnijeg ženskog odevnog predmeta
Piše A. Popadić

Brushalter, deo donjeg veša, toliko cenjen od žena, ali i muškaraca, danas je stogodišnjak. Pripadnice nežnijeg pola ostale su mu naklonjene ceo jedan vek, ostavljajući po strani neudobni korset na koji su nekada bile osuđene. Postoji nekoliko verzija o tome ko je izumeo brushalter. Ovaj odevni predmet potiče još iz drevnog doba jer je poznato da su žene u staroj Grčkoj nosile neku vrstu odevnog predmeta koji im je pridržavao grudi. Ali, većina stručnjaka slaže se da je moderni grudnjak, najverovatnije, svojevrsna "prevara" kojoj je pribegla francuska feministkinja Hermin Kadol, krajem 19. veka. Ona je bila vlasnica radnje sa donjim rubljem, vrlo uspešna poslovna žena koja je mnogo putovala. Brzo je shvatila da za aktivne žene mora postojati bolje rešenje od tada proširenog, ali vrlo neudobnog i nepraktičnog korseta. Kada je 1889. otvorila radnju u Parizu lansirala je neku vrstu dvodelnog korseta koji je nazvala "le bien-etre". Gornji deo bio je dizajniran da pridržava grudi i uskoro je počeo da se prodaje zasebno.
Dalje...

TV SERIJE
Uz seriju “Marinci”: Majkl Vederli
LjUBAV KAO ODSKOČNA DASKA


Ovdašnja televizijska publika upoznala je Majkla Vederlija u seriji "Anđeo tame" u kojoj mu je partnerka bila Džesika Alba (na slici). Gostovao je u nekoliko sapunica, pa i u "Čarima", a u seriji "Marinci", koju prikazuje Pink, najzad se domogao jedne od glavnih uloga.
- "Anđeo tame" učinio me je poznatim, a "Marinci" su mi doneli armiju obožavateljki. Zato mi je ova druga serija draža – kaže Majkl.
Ipak, ako ćemo pravo, nije ga među poznate uvrstila uloga u "Anđelu tame", nego ljubavna veza sa partnerkom. Tada je bio sveže razveden posle kratkotrajnog braka sa jednom ne baš istaknutom glumicom (njihov sin sada ima deset godina).
Dalje...


SADRŽAJ:


Ekskluzivno
Nikola Kojo

MOJ POSLEDNjI INTERVJU

NA TI... sa Jelenom Galonić
NAJLEPŠE ĆUTIM SA ŽIKOM

Nebojša Glogovac
UMEMO DA NAPRAVIMO DOBAR FILM

“Draga mama”, novi rijaliti šou
PROMENI ME OD GLAVE DO PETE

Ivan Plavšić o novom projektu RTS
DOKUMENT ŽIVOTA

Vanja Bulić
TV ON: STEFAN KAPIČIĆ

Mirjana Bobić-Mojsilović
POLITIČKA KOZMETIKA

Filmski urednici TV stanica preporučuju
OBAVEZNO POGLEDAJTE NA FESTU...

Marije Šerifović
SVE SAME LEPE STVARI

Eduardo Kuervo iz \\\"Valerije\\\"
NEĆU DA BUDEM ZVEZDA

Modni biro: Prvih sto godina brushaltera
I ŽENSKI SIMBOL I VRELA FANTAZIJA

Legende: Beogradski međunarodni filmski festival
BOGOVI SU NEKAD PADALI NA FEST

Robi Vilijams
BORBA SA POROCIMA ILI MARKETINŠKI TRIK?


SVE O TV SERIJAMA