Da li gledate reprize domacih igranih serija?
Da - redovno
Ponekad
Ne
NIKADA SE NEĆE SLOŽITI - U OBLAČENjU
Marija Veljković i Danijela Pantić, voditeljke kviza “Slagalica”
Marija Veljković i Danijela Pantić

Piše S. Bijelić
Na raznim listama gledanosti boje kvizova brani jedino “Slagalica”, najdugovečniji ovdašnji kviz koji se emituje na RTS, koji je dobio i nagradu gledalaca za najgledaniji kviz u 2006. godini, koju dodeljuje naš list. Popularnosti “Slagalice”, osim dobro osmišljenih igara, doprinosi i voditeljski par Marija Veljković – Danijela Pantić.
Marija je rodom iz Zaječara i godinu i po dana je voditeljka kviza. Po profesiji je glumica. Najviše igra u teatru u Zaječaru, a najnoviji glumački zadatak dobila je u “Burnoj noći”, predstavi koja je urađena u koprodukciji sa bugarskim pozorištem iz Vidina. Dobila je ulogu koju je 70-ih godina na televiziji imala Ružica Sokić. Uveliko radi i na ulozi usporene i pospane misice obolele od hipersomnije u TV seriji “Džet-set” koju producira Željko Joksimović. Nedavno je u jednom muškom časopisu pokazala svoje zmijsko telo. Na taj korak se odlučila jer joj je dosadilo da je svi smatraju finom plavušom a rekacije su, kaže, uglavnom pozitivne.
Danijela Pantić je Šapčanka. Za život zarađuje i kao stručnjak za komunikaciju sa medijima na projektu Evropske unije – Program podrške zapošljavanju. Uz ova dva posla pokušava da pronađe vremena da dovrši magistarski rad na temu novih komunikacija u medijima, ali i za svoju veliku ljubav – putovanja. Prošle godine je, između ostalog, otkrila čari skijanja na glečerima u Austriji, jedrenja na Jonskom moru, učenja engleskog jezika na Malti.
Dalje...

POVRATAK OMILjENOG SELjAKA
Pred premijeru filma i TV serije "Selo gori a baba se češlja" Radoša Bajića, koji je i scenarista i reditelj
Piše V. Čikeš
Prošlo je više od deset godina od kako je Radoš Bajić stao ispred kamera u filmu "Treća sreća". Do tada je njegov lik modernog srpskog seljaka iz filmova "Sekula i njegove žene" i "Sekula se opet ženi", postao jedan od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji. A onda su došla neka nova vremena i Sekula i Radoš su jednostavno nestali ispred očiju javnosti.
Bajić se okrenuo nekim drugim poslovima, trgovini i uzgajanju šampinjona, ali ideju o povratku na film nikada nije potpuno napustio. I kada je konačno došao taj trenutak, nikoga nije iznenadilo da je to bilo ponovo u liku seljaka, ovaj put ne kao "gedžovan" koji se snalazi u srpskoj stvarnosti, već kao seljak Radašin nameran da na svoje imanje uz Moravu vrati iz "belog" sveta sina, ćerku i unučad. Oko te ideje ispletena je pastoralno-elegična komedija "Selo gori a baba se češlja", koju Bajić potpisuje kao scenarista i reditelj, a čije je snimanje nedavno završeno.
Publika će ovu priču imati prilike da vidi u martu, mada još nije odlučeno da li će to biti prvo na TV, na programu RTS, koji je koproducent filma i serije od pet epizoda, ili u bioskopima, gde publika sve manje zalazi. I upravo zbog toga, ali i zbog loših tehničkih uslova u većini srpskih bioskopa, Bajić razmišlja da film posle premijere i eventualno još nekoliko projekcija u najboljim salama, "ode" pravo na DVD.
Dalje...

LjUBI ME, LjUBI ME NEŽNO
Poljupci koji su sa filmskog platna prešli u večnost
O. Hepbern i G. Pek

Piše R. Radosavljević
U istoriju svetske kinematografije Džon Rajs i Meri Irvin ušli su kao prvi glumački par koji se poljubio na filmu – scena je trajala samo trideset sekundi, a 1896. kada je “Poljubac” snimljen, označio je početak svojevrsne revolucije u filmskoj umetnosti. Iako je od ovog filma prošlo sto deset godina, najsnažniji “pečat ljubavi”, kako je Šekspir definisao poljubac, ništa nije izgubio od svoje magije i ne prestaje da fascinira čovečanstvo – najveći reditelji današnjice i dalje se takmiče u veštini snimanja najlepših i najuzbudljivijih filmskih poljubaca, bez obzira što se čini da je kinematografija 21. veka, kao i čitava svetska kultura, poljubac skinula sa pijedestala romantične i erotske komunikacije.
Da ljubljenje i romantika i dalje intrigiraju čovečanstvo, pokazuje i nedavna anketa u vodećim svetskim časopisima u kojoj su poznati kritičari i čitaoci birali “legendarne filmske poljupce”. Prvo i drugo mesto ove svojevrsne rang liste pripalo je kultnim ostvarenjima iz šezdesetih, u kojima se ljubi Odri Hepbern – scene poljupca sa Džonom Pepardom u filmu “Doručak kod Tifanija”, i scene sa Garijem Kuperom u “Prazniku u Rimu”, koje su davno ušle u svetsku antologiju, dobile su ovom anketom još jednu potvrdu.
Dalje...

DOMAĆICA SAM KAKVA SE SAMO POŽELETI MOŽE
Na Ti sa... Ognjanom Ogijem Radivojevićem, muzičarom
Ogi Radivojević

Piše S. Milić
Suve činjenice govore da je Ognjan Radivojević predodređen za umetnost: njegov čukundeda bio je klarinetista na austrijskom dvoru, pradeda Josif imao je jedan od poznatijih orkestara u Crnoj Travi, deda Srboljub bio je profesor muzike, a otac Rade Radivojević, zna se, poznati je kompozitor. Od pete godine Ogi je za klavirom, od desete počeo tu i tamo da pomaže ocu u studiju, profesionalno svira od trinaeste, a njegove džez i fanki “akrobacije” poznate su svima koji su devedesetih posećivali tada kultnu beogradsku “Jazbinu” i druge beogradske klubove. Studirao je na Muzičkoj akademiji (odsek - dirigovanje), predavao klavir na Odseku za džez u Muzičkoj školi “Stanković”, svirao u Big bendu RTS, čiji je bio i dirigent i producent od 1996-97. Svirao je sa mnogim džez muzičarima po Evropi, a svetsku slavu stekao je sarađujući sa Goranom Bregovićem.
Dalje...

NEMA VELIKE KARIJERE BEZ LIČNE SREĆE
Mira Adanja-Polak, novinar
Mira Adanja-Polak

Piše R. Radosavljević
Verovatno ne postoji TV publika na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije koja ne poznaje Miru Adanju-Polak, novinarku, autorku brojnih popularnih emisija, producenta... Njeno ime upisano je u Internacionalni zbornik Biografskog centra Kembridž, Internacionalni zbornik ličnosti dostignuća 1991, Internacionalni “ko je ko” među intelektualcima sveta 1992, Zbornik Britanske unije slobodnih novinara, “Ko je ko u Srbiji” 1995. i 1996, Britanski zbornik ko je ko 2003. Ona je i konsultant spoljnopolitičkog deska britanske televizije ITN – Chanel Four News, saradnik za Dictionary of Art u Londonu (u delu koji se odnosi na značajna umetnička dela u zemljama Istočne Evrope), ekskluzivni je novinar londonskog “Royality magazina”, i lični konsultant poznatog američkog novinara Pjera Selindžera, koji radi za mrežu Ej-Bi-Si.
U biografiji Mire Adanje-Polak stoji da je radila intervjue sa svetskim ličnostima koje su obeležile 20. vek, a u okviru njene dokumentarne emisije “Ekskluzivno” (više od 150 emisija) mogli smo da vidimo i prvu priču o sidi koja je napravljena u svetu, groblje ruskih intelektualaca sahranjenih pored Pariza posle Oktobarske revolucije, intervju sa sinom atentatora na Hitlera - grofom Fon Staufenbergom, reportažu sa najvećeg američkog nuklearnog nosača aviona, priču o čuvenoj aukcijskoj kući “Kristi” u Londonu, ljubavna pisma Mileve Marić Albertu Ajnštajnu, migraciju ruskih Jevreja u Izrael...
Na Televiziji Beograd, našu najpoznatiju novinarku gledamo svake nedelje popodne u autorskoj emisiji “Mira Adanja-Polak i Vi”.
Dalje...

TV SERIJE
Dulse Marija

Dulse Marija, Roberta iz “Buntovnika”
VULKAN KOJI HODA


U veliki šou biznis ušla je kao ćerka glavne junakinje serije “Alondra” i potom postala tinejdžerska zvezda. Glumici Dulse Mariji Espinosa Savinjon, koja je šestog decembra proslavila 21. rođendan, bila je to treća uloga u karijeri. A posle je sve išlo mnogo jednostavnije. Dulse Marije možda će se prisetiti oni koji su gledali telenovelu “Esperansa”, u kojoj je igrala Silviju. U međuvremenu nanizala je mnoštvo uloga i stekla ogromnu popularnost ponajviše pojavljivanjem u tinejdžerskim sapunicama. Kruna svega su “Buntovnici”. Njena grupa “RBD” prodala je više od pet miliona diskova, nastupala je širom američkog kontinenta i po Evropi, a prošlogodišnji prihod od prodaje ulaznica premašio je trideset miliona dolara.
Uspeh ima i svoju negativnu stranu. Žuta štampa stalno je obelodanjivala raznorazne pikanterije o junacima serije, ponajviše se naslađujući navodnim rivalstvom Dulse Marije i Anai, glavnim atrakcijama “Buntovnika”.
Dalje...


SADRŽAJ


Danijela Pantić i Marija Veljković
voditeljke kviza “Slagalica”

NIKADA SE NEĆE SLOŽITI - U OBLAČENjU

Film i serija Radoša Bajića
SELO GORI A BABA SE ČEŠLjA

Uskoro novi serijali “Velikog Brata”
POZNATI I SLAVNI UKUĆANI OD MAJA

NA TI... sa Ognjanom Radivojevićem
ZA LjUBAV SAM SPREMAN DA UČINIM SVE

Mira Adanja-Polak
NEMA VELIKE KARIJERE BEZ LIČNE SREĆE

Mirjana Bobić-Mojsilović
NEBRANO GROŽđE

Voja Nedeljković
NIJE MI BILO TEŠKO DA PRELOMIM

Vanja Bulić
TV ON: LANE GUTOVIĆ

Modni biro: Šest decenija rada Pjera Kardena
U SVEMU UVEK KORAK ISPRED DRUGIH

Legende: Najlepši filmski poljupci
LjUBI ME, LjUBI ME NEŽNO

Pedro Almodovar u trci za Oskara
ODA ŽENSTVENOSTI I MUŠKA PORUGA

Saul Lisaso, junak “Valerije”
LATINOAMERIČKI DžORDž KLUNI


SVE O TV SERIJAMA